Ομάδες γονέων

 

«Οι γονείς αποτελούν τον καθρέφτη της συμπεριφοράς των παιδιών. Γνωρίζοντας, λοιπόν, καλύτερα τον εαυτό μου, μαθαίνω να μιλάω καλύτερα με το παιδί μου, να κατανοώ εκείνο και τα συναισθήματά του μέσα από τα δικά μου»Συνήθως οι γονείς δυσκολεύονται να κατανοήσουν την συμπεριφορά των παιδιών τους. Τα παιδιά διαθέτουν πλούσια φαντασία η οποία συχνά εκλείπει από τον πλήρως κοινωνικοποιημένο ενήλικα. Το κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία, την ιδιοσυγκρασία, την σειρά γέννησης και το οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει αναπτύσσει τον δικό του τρόπο να βλέπει και να κατανοεί τον κόσμο. Συχνά οι ενήλικες γονείς αγνοούν τον τρόπο που θα μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν την συμπεριφορά του παιδιού τους. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι καλοί γονείς ή δεν αγαπάν το παιδί τους, απλά σημαίνει ότι οι ίδιοι έχουν ξεχάσει το παιδί που κρύβουν μέσα τους και οφείλουν να το ανακαλύψουν ξανά. Έχουν ξεχάσει δηλαδή πως είναι να είσαι παιδί. Ενώ κάποιες άλλες φορές έχουν γνωστικές διαστρεβλώσεις για το τι σημαίνει να είσαι παιδί, οι οποίες συνήθως οφείλονται στον τρόπο που βίωσαν και ερμήνευσαν τα δικά τους παιδικά χρόνια. Στόχος των ομάδων γονέων είναι να γνωρίσουν καλύτερα το παιδί τους, τα συναισθήματά τους για την συμπεριφορά του παιδιού τους και να δώσουν τελικά νόημα σε αυτήν.

Η ομάδα γονέων απευθύνεται σε γονείς παιδιών διαφορετικής ηλικίας. Θα διαπραγματεύεται θέματα σχέσεων και επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια και δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γονείς στον γονεικό τους ρόλο. Οι ομάδες γονέων έχουν στόχο να βοηθήσουν τους γονείς να κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους και να τους στηρίξουν στο δύσκολο έργο της διαπαιδαγώγησης. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε στις ομάδες είναι βιωματικός, στηρίζεται δηλαδή στην ενεργή συμμετοχή των μελών της ομάδας.

Οι ομάδες που λειτουργούν είναι :

• Ομάδες Γονέων παιδιών προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας και
• στα πλαίσια συνεργασίας με την ομοσπονδία Γονέων Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες/Δυσλεξία λειτουργούν Ομάδες Γονέων παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες.

 

 
Εγγραφείτε στο newsletter

Ενεργοποιήστε τη Javascript για να υποβάλετε αυτήν τη φόρμα