Ομάδες Προσωπικής Ανάπτυξης

 

Ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για να ανήκει σε μια ομάδα. Η σημασία της ομάδας για την ανθρώπινη ανάπτυξη και την υπαρξιακή αναζήτηση είναι αναγκαία. Το αίσθημα του ‘’ανήκειν’’ και της αποδοχής δίνει την ικανότητα στους ανθρώπους να εξελίσσονται τόσο νοητικά ,όσο και συναισθηματικά. Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι ένας ακόμη τρόπος να αναρωτηθούμε πάνω στα προβλήματα που μας απασχολούν και να οδηγηθούμε σε λύσεις μέσα από την δύναμη της ομάδας.

Σε πολλούς ανθρώπους ακούγεται απειλητικό και ίσως ιδιαίτερα αποκαλυπτικό το να συζητούν τις ιστορίες και τα προβλήματά τους μπροστά σε αγνώστους. Είναι όμως τέτοια η λειτουργία της ομάδας και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τον εκπαιδευμένο ψυχολόγο που κάνουν την ομαδική ψυχοθεραπεία μία μέθοδο με ιδιαίτερα οφέλη. Η προστασία των μελών, η εχεμύθεια και ο κοινός προσανατολισμός είναι από τις πρώτες προϋποθέσεις συμμετοχής σε μια ομαδική ψυχοθεραπεία. Ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της ομάδας και μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές εισάγει τα μέλη στην θεραπευτική διαδικασία. Πολλές ομάδες έχουν σχεδιαστεί για να εστιάσουν σε συγκεκριμένη θεματολογία. Κάποιες από αυτές είναι

• Ομάδες Ενίσχυσης Αυτοεκτίμησης
• Ομάδες Υποστήριξης Ζευγαριών & Συντροφικότητας
• Ομάδες καταπολέμησης Άγχους και Κρίσης Πανικού
• Ομάδες Διατροφικών Διαταραχών (συναισθηματική υπερφαγία, βουλιμία, ανορεξία, ορθορεξία κλπ)
• Ομάδες για νέες μητέρες

Οι ομάδες διαμορφώνονται συχνά και με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των ανθρώπων που τις αποτελούν.

Είναι πράγματι πολύ συγκινητικός ο τρόπος που τα μέλη μιας ομάδας δένονται και υποστηρίζουν το ένα το άλλο. Η δυναμική της ομάδας λειτουργεί σαν ένα υποστηρικτικό μαξιλάρι για τα μέλη της ή/και άλλοτε σαν κυματοθραύστης. Η ενσυναίσθηση, η ικανότητα δηλαδή να μπαίνεις στην θέση του άλλου είναι παρούσα στις ομαδικές συνεδρίες. Οι θεραπευόμενοι που υποστηρίζουν την διαδικασία, είναι εκεί για να ακούσουν και να ακουστούν και με την σωστή καθοδήγηση από τον ψυχολόγο να μάθουν να σχετίζονται καλύτερα με τους άλλους και να ανακαλύψουν νέους τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων τους. Μέσα από την βοήθεια της ομάδας τα μέλη εκπαιδεύονται να αποτινάξουν τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές που τους ταλαιπωρούν και να υιοθετήσουν έναν τρόπο σκέψης που τους ταιριάζει περισσότερο. Ταυτόχρονα και καθ’ όλη την διάρκεια των συναντήσεων της ομάδας οι θεραπευόμενοι νιώθουν ότι έχουν συμμάχους σε αυτή την δύσβατη ανηφόρα όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που είναι εκεί για να τους αποδεχθούν και να συμπάσχουν μαζί τους.

Επίσης η διαφορετικότητα των μελών βοηθάει στο να ακούγονται πολλές και διαφορετικές περιγραφές, εικόνες, αφηγήσεις και ιδέες βοηθώντας τα μέλη να αποδεσμευθούν από έναν μονοδιάστατο τρόπο εκδοχής της πραγματικότητας, να ακούσουν διαφορετικές ιδέες , να εμπειρευτούν διαφορετικές πτυχές της πραγματικότητας και να πάρουν λύσεις προερχόμενες από βιωματική εμπειρία.

Ένας μέσος χρόνο διάρκειας μια Ομαδικής Συνεδρίας Προσωπικής Ανάπτυξης είναι 2 με 3 ώρες εβδομαδιαίος. Ανάλογα με την συχνότητα, την ένταση και τον προσανατολισμό της ομάδας οι συναντήσεις πραγματοποιούνται είτε κάθε εβδομάδα, είτε 2 φορές τον μήνα.