οικογενειακή ψυχοθεραπεια θεσσαλονικη

Οικογενειακή θεραπεία Θεσσαλονίκη

 

Η οικογένεια αποτελεί ένα ζωντανό και εξελισσόμενο δίκτυο σχέσεων. Αν παρομοιάζαμε την οικογένεια με ένα καράβι θα ήταν εύκολο να καταλάβουμε ότι αυτό το καράβι σαλπάρει για ένα πολύ μεγάλο και - σχεδόν - άγνωστο ταξίδι. Στο ταξίδι αυτό θα περάσει από απάνεμα λιμάνια και ήσυχες παραλίες μέσα σε φουρτουνιασμένες θάλασσες και άγρια κύματα. Θα είναι ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες αλλά και εμπειρίες, γεμάτο ξαφνικές αλλαγές αλλά και ήρεμες ‘’καλημέρες’’. Το καράβι θα έρθει αντιμέτωπο με τεράστια κύματα, θα χρειαστεί να πετάξει αποσκευές χρόνων για να μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι, για να μην βυθιστεί. Θα είναι ένα μεγάλο ταξίδι, ο χρόνος θα φέρνει τις αλλαγές του , οι καπετάνιοι και το πλήρωμα ίσως χρειαστεί να εναλλάσσονται και οι κανόνες να αλλάζουν και να αναπροσαρμόζονται. Είναι άραγε αυτό τόσο εύκολο όσο ακούγεται; Η κλινική εμπειρία μας δείχνει πως δεν είναι καθόλου εύκολο και θα δούμε στην πορεία το γιατί.

Ο κύκλος ζωής της οικογένειας περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια την μεταφορά αυτή του πως μια οικογένεια περνάει διάφορες φάσεις όπου καλείται να αλλάξει και να ξαναπρογραμματιστεί. Όταν δύο σύντροφοι ερωτεύονται, γίνονται ζευγάρι και έπειτα γονείς έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες αλλαγές. Αλλαγές στην καθημερινότητα, στους ρόλους που αναλαμβάνουν και κυρίως αλλαγές στην σχέση τους και στην ισορροπία εντός της οικογένειας. Καλούνται από ζευγάρι να γίνουν τριάδα (από τριάδα τετράδα κλπ) Η οικογένεια είναι μια ομάδα και αν κάτι συμβεί σε ένα μέλος αυτής, επηρεάζει και επηρεάζεται από αυτό ολόκληρη η οικογένεια. Όταν κάτι συμβεί σε ένα μέλος της οικογένειας είναι εύκολο να κατανοήσεις την συμπεριφορά του μέλους παρατηρώντας τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις όλων των υπόλοιπων μελών του συστήματος της οικογένειας. Αυτό είναι που κάνει και ο οικογενειακός θεραπευτής.

Στόχος της οικογενειακής θεραπείας είναι να ενισχύσει την επικοινωνία και την κατανόηση ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας με απώτερο σκοπό να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα η παραπάνω μέλη της οικογένειας. Για παράδειγμα αν ένα παιδί παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο ή μειωμένη ακαδημαϊκή επίδοση, η οικογενειακή θεραπεία θα έχει σαν στόχο να εστιάσει στα οικογενειακά μοτίβα και στις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές εντός της οικογένειας που ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ΄΄εκδραμάτιση΄΄ αυτής της συμπεριφοράς του παιδιού. Η οικογενειακή θεραπεία θα ασχοληθεί δηλαδή όχι μόνο με το παιδί αλλά με ολόκληρη την οικογένεια στην προσπάθεια της να καταλάβει και να αντιμετωπίσει ουσιαστικότερα το πρόβλημα. Έτσι καθώς η οικογένεια θα ανακαλύψει την πηγή του προβλήματος θα μπορέσει κατόπιν να μάθει πώς να υποστηρίξει το παιδί ή/και άλλα μέλη της οικογένειας και επίσης θα μπορέσει να συμμετάσχει ενεργά στην αλλαγή των συνθηκών εκείνων που προκαλούν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του παιδιού. Θα αλλάξει δηλαδή αυτό που προκαλεί το πρόβλημα.

Μια οικογένεια ζητά θεραπεία όταν αντιμετωπίζει στρεσογόνα γεγονότα, άγχος και προβλήματα στους ρόλους μέσα στην οικογένεια, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις των μελών όπως καυγάδες και ανταγωνισμοί και προβλήματα στην επικοινωνία. Πιο συχνά ωστόσο μια οικογένεια στρέφεται σε ένα ψυχολόγος και οικογενειακό θεραπευτή όταν έχει να αντιμετωπίσει θέματα όπως το διαζύγιο των γονέων και προβλήματα στην συμπεριφορά των παιδιών. Άλλες φορές η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να φανεί χρήσιμη όταν μια οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με την απώλεια και τον θάνατο αγαπημένων προσώπων στο να μπορέσει να πενθήσει και να βρει τις νέες ισορροπίες της. Επιπλέον, η οικογενειακή θεραπεία είναι αποτελεσματική στην θεραπεία θεμάτων ψυχικής υγείας που επηρεάζουν και επηρεάζονται από όλη την οικογένεια όπως η κατάθλιψη, θέματα διατροφής και εξαρτήσεις.

Η συνεδρία με όλη την οικογένεια διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια αλλά φυσικά μπορεί να έρθουν όλα ή κάποια από τα μέλη της οικογένειας.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΕΥΑ ΓΚΡΑΖΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 
Εγγραφείτε στο newsletter

Ενεργοποιήστε τη Javascript για να υποβάλετε αυτήν τη φόρμα