Πώς να φροντίζω τον εαυτό μου, όταν φροντίζω άλλους;
Written by evaΤο οικογενειακό περιβάλλον και οι συγγενείς των ηλικιωμένων ανθρώπων είναι αυτοί που παίζουν πολλές φορές τον πρωταρχικό ρόλο στην φροντίδα των ανθρώπων, ειδικά όσων ταλαιπωρούνται από κάποια χρόνια αρρώστια ή από τα βαθιά γηρατειά. Αν φροντίζω ο ίδιος τους αγαπημένους μου ανθρώπους, αν γνωρίζω ανθρώπους που φροντίζουν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους ή, ακόμη, αν εργάζομαι ως φροντιστής ατόμων τρίτης ηλικίας, αναγνωρίζω πόσο πλούσια σε συναισθήματα, αλλά και συχνά επιφορτισμένη συναισθηματικά είναι αυτή η εμπειρία.
Είτε πρόκειται για συγγενείς , είτε για επαγγελματίες φροντιστές των ηλικιωμένων ατόμων η προσφορά αυτή αποτελεί ένα δύσκολο και συχνά γεμάτο προκλήσεις έργο.
Όσα θέλετε να ξέρετε για την κατάθλιψη στην Τρίτη Ηλικία
Written by evaΤι σκέφτεστε, όταν ακούτε τη λέξη κατάθλιψη;
Ποια εικόνα σάς έρχεται στο μυαλό; Τι συναισθήματα σάς γεννιούνται;
Σίγουρα όλοι μας –ειδικοί και μη- είμαστε εξοικειωμένοι με τον όρο «κατάθλιψη». Σίγουρα γνωρίζουμε κάποιον αγαπημένο μας, που ταλαιπωρήθηκε κάποια στιγμή στην ζωή του ή, έστω, φλέρταρε με την κατάθλιψη. Ίσως και εμείς, πολλές φορές, αναρωτηθήκαμε αν τελικά έχουμε καταθλιπτικά συμπτώματα και πόσο συχνά μας εμφανίζονται.
Οι άνθρωποι στην Τρίτη ηλικία ενδεχομένως να ταλαιπωρούνται ακόμη πιο συχνά από αυτήν την αναρώτηση. Σκέψεις όπως «Μα γιατί νιώθω έτσι; Τι μου συμβαίνει; Μήπως έχω κατάθλιψη;» κλωθογυρίζουν συχνά στο μυαλό. Συχνά, ακολουθούν και πιο μαύρες σκέψεις όπως «τι νόημα έχει πια η ζωή μου;», «κανένας δε νοιάζεται για εμένα», «είμαι ανίκανος/η, αφού δεν μπορώ να προσφέρω τίποτα πια». Όταν αυτές οι σκοτεινές αναρωτήσεις κάνουν την εμφάνισή τους όλο και συχνότερα και, ειδικά, όταν φτάσουν σε σημείο να κατακλύζουν όλο το «είναι» μας, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε μήπως όλα αυτά αποτελούν συμπτώματα μιας καταθλιπτικής συμπεριφοράς.
Είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε τα σημάδια κατάθλιψης στην Τρίτη ηλικία;
Ερωτήσεις όπως :
• Σώζονται οι σχέσεις ;
• Μήπως έχουμε πρόβλημα επικοινωνίας;
• Τι γίνεται με τις συγκρούσεις στα ζευγάρια ;
• Γιατί δυσκολέυομαι στις επαγγελματικές μου σχέσεις; Δεν μπορώ να βάλω όρια ή εμπλέκομαι συχνά σε καυγάδες; ή δυσκολέυομαι να διεκδικίσω ό,τι μου αξίζει;
Σχέσεις στη ζωή μας έχουμε πολλές : ερωτικές, συντροφικές , επαγγελματικές , φιλικές, γονεικές, συζυγικές
οι συντροφικές και οι οικογενειακές σχέσεις όμως ίσως είναι αυτέε που εξαιτίας της φύσης τους ΄΄κρύβουν΄΄ περισσότερα περιπλοκα και έντονα συναισθήματα
Ερωτήσεις που μας βασανίζουν συχνά :
• τι φταίει και δεν έχω σχέση;
• Γιατί επιλέγω συνεχώς το λάθος σύντροφο;
• Γιατί είμαι μόνος;
• Κανένας δεν είναι ιδανικός για εμένα;
• Μου αρέσει που είμαι μόνο, είναι τόσο περίεργο;
Τι είναι τα ψυχοσωματικά προβλήματα ;
Το σώμα και το συναίσθημα συνδέονται μεταξύ τους με τρόπους αλληλεπιδραστικούς. Τα συναισθήματα του θυμού, του άγχους , της θλίψης , της χαράς , του φόβου αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες βιολογικές αντιδράσεις.
Ο νους, το σώμα και το συναίσθημα επικοινωνούν μεταξύ τους.
Τι είναι η κρίση πανικού;
Συνήθως όταν παραμελούμε την ψυχική μας υγεία και δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας ο οργανισμός μας καταρρέει.
Ο πανικός είναι η αντίδραση του οργανισμού σε ένα πραγματικό ή φανταστικό κίνδυνο. Οι κρίσεις πανικού ωστόσο είναι ο λανθασμένος τρόπος που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει το άγχος, τα τραυματικά γεγονότα και την εσωτερική μας ανασφάλεια.
Αλήθειες & Ψέματα Ψυχολόγος Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής
Written by eva
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής και Ψυχίατρος : 3 Ψ που χρειάζονται ανάλυση!
Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν συχνά τις διαφορές μεταξύ ψυχολόγου και ψυχιάτρου και δεν γνωρίζουν ποια είναι ακριβώς η δουλειά του ψυχοθεραπευτή. Κάποιες βασικές πληροφορίες είναι απαραίτητες για να γίνει περισσότερο κατανοητό το έργο μας. Όροι όπως ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής και ψυχίατρος επεξηγούνται και δίνεται μια εικόνα για το τι είναι επισήμως θεσμοθετημένο απο το ελληνικό κράτος.
Η θεραπευτική διαδικασία είναι μια ζωντανή και ενεργητική διαδικασία. Ο ψυχολόγος είναι εκεί για να ακούσει, να κατανοήσει και να προτείνει, δεν είναι όμως αμέτοχος στην διαδικασία. Συμμετέχει ενεργά και κατευθύνει με τον τρόπο του τον άνθρωπο που έχει απευθυνθεί σε αυτόν. Θεραπευτής & Θεραπευόμενος ΜΑΖΙ δημιουργούν μια ζωντανή σχέση που έχει σαν στόχο να οριστούν, να αναγνωριστούν και να νοηματοδοτηθούν τα προβλήματα που ο δεύτερος αντιμετωπίζει.
Ο ψυχολόγος εφαρμόζει την ενεργητική ακρόαση και σε εκπαιδεύει σε αυτό. Καθρεφτίζει την συμπεριφορά σου και σου αποκαλύπτει τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και σενάρια που έχεις επιλέξει. Προσπαθεί να καταλάβει την ιστορία σου, να συνδέσει και να κατανοήσει τα συμπτώματά σου και να σε κατευθύνει προς ένα καινούριο δρόμο σκέψης και συναισθημάτων.
Μύθοι & Πραγματικότητα #3 Δεν χρειάζομαι ψυχολόγο, έχω τους φίλους και την οικογένειά μου
Written by evaΣυχνά ακούω να λένε ότι ‘’Δεν χρειάζομαι ψυχολόγο. Έχω την οικογένεια και τους φίλους μου΄΄ , ισχύει;
Πολύ σωστά σκεφτόμαστε ότι η οικογένεια και οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί στην ζωή. Ωστόσο ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής είναι ειδικά καταρτισμένος και η δουλειά του είναι να σε βοηθήσει
• να σκεφτείς πράγματα που δεν είχες σκεφτεί προηγουμένως,
• να σκεφτείς όσα έχεις στο μυαλό σου με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο
• να δεις τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά
• να ΄΄ταχτοποιήσεις΄΄ τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου και
• να απαλλαχθείς από δυσάρεστα συναισθήματα και συμπτώματα
Μύθοι & Πραγματικότητα #2 Όσοι άνθρωποι πάνε σε ψυχολόγο είναι ΄΄τρελοί΄΄ ή ΄΄αδύναμοι΄΄
Written by evaΣκέψεις όπως : Δεν τα κατάφερα μόνος μου! Πρέπει να τα καταφέρω μόνος, μπορώ! Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με εμένα! Γιατί διαφέρω τόσο απο τους ανρώπους γύρω μου; γιατί δεν τα καταφέρνω μόνος όπως οι άλλοι; Αν πάω σε ψυχολόγο θα με πουν τρελό στα σίγουρα! Σκέψεις λοιπόν σαν και αυτές είναι πολύ συνηθισμένες στους ανθρώπους. Τις ακούμε πολύ συχνά να μας τις εκμυστυρεύονται οι θεραπευόμενοί μας όταν πια νιώσουν ασφάλεια και σιγουρια. Απο την μια είναι κατανοητό να φοβούνται κατι το οποίο τους είναι τελείως άγνωστο απο την άλλη όμως αυτές οι σκέψεις είναι που τους αποτρέπουν απο το να βοηθήσουν όπως θα έπρεπε τον εαυτό τους και τους εμποδίζουν απο το να έχουν μια ευτυχισμένη και με ποιότητα ζωή.
More...
Μύθοι & Πραγματικότητα #1 Είναι η ψυχοθεραπεία μόνο για ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα ;
Written by eva
Οι άνθρωποι αναζητούν θεραπεία για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Κάποιοι άνθρωποι ακολουθούν θεραπεία για θέματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι καταχρήσεις, οι κρίσεις πανικού.
Ενώ άλλοι ζητούν βοήθεια σε μεταβατικές φάσεις της ζωής του όπως η απώλεια ενός αγαπημένου, το διαζύγιο, οι αλλαγές στο κύκλο ζωής της οικογένειας, η δυσκολία να βάλουν όρια ή να λένε όχι σε προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις, η λήψη σημαντικών αποφάσεων ζωής, τα θέματα αυτοεικόνας και άλλα θέματα που μπορεί να τους ταλαιπωρούν κατά την διάρκεια της ζωής τους.
Συχνά οι άνθρωποι μπορεί να καταφεύγουν σε θεραπεία για να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις του γονεικού ρόλου ,για να βελτιώσουν την επικοινωνία και την ποιότητα της συντροφικής τους σχέσης ή για να καταπολεμήσουν στρεσογόνους παράγοντες.
Τι να περιμένω και τι στα αλήθεια φοβάμαι;
Είναι η πρώτη φορά που σκέφτεσαι να απευθυνθείς σε ψυχολόγο; Το έχεις σκεφτεί ήδη πολλές φορές όμως ποτέ δεν κατάφερες να κάνεις αυτό το πρώτο τηλεφώνημα ; Καταρχήν, μπορείς να ηρεμήσεις γιατί το άγχος που βιώνεις είναι απόλυτα φυσιολογικό! Ο κάθε άνθρωπος νιώθει σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό αβεβαιότητα απέναντι σε άγνωστες προς αυτόν καταστάσεις.
Σκεφτόμαστε συχνά να πάω σε ένα ψυχολόγο, αλλά δύσκολα κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα.... Συνήθως παλεύουμε με σκέψεις αμφιθυμίας : θέλω / δεν θέλω, είμαι έτοιμος/η, ή προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε την ανάγκη μας λέγοντας : Θα το λύσω μόνος μου, Δεν χρειάζομαι βοήθεια, Θα τα καταφέρω μόνος! Ενώ άλλοτε μπορεί να είναι απλώς ένας τρόπος να αναβάλουμε , για ακόμη μια φορά να αντιμετωπίσουμε κάποια θέματα ζωής που μας δυσκολεύουν...
Το άρθο που ακολουθεί γράφτηκε για την ιστοσελίδα Γερνάω Αλλιώς
Είναι, άραγε, η ηλικία αυτό που όλοι νομίζουμε; Είναι ένας πραγματικός αριθμός, που αυξάνει με τα χρόνια και πυροδοτεί στον καθένα χιλιάδες διαφορετικούς συνειρμούς; Ή μήπως αποτελεί και αυτή μια κοινωνική κατασκευή, μια σύμβαση, δηλαδή, που θεσπίστηκε από ανθρώπους και, στην ουσία, δεν αντιπροσωπεύει τίποτε περισσότερο από έναν απλό αριθμό; Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις, είναι χρήσιμο να δούμε τι είναι τελικά η ηλικία και πώς έχει εμπλουτιστεί ο ορισμός της τα τελευταία χρόνια.
Επικοινωνία: Έκανες την σωστή ερώτηση; Θα πάρεις την σωστή απάντηση!
Written by evaΠώς πήγε το σχολείο σήμερα; – Καλά.
Πες και κάτι ακόμη βρε παιδάκι μου! – Ε, τι άλλο να σου πω, καλά.
Μια χαρά.
Σας φαίνεται γνώριμος αυτός ο διάλογος; Αν όχι, είστε από τους “τυχερούς”. Πολλά είναι τα παιδιά που με το γυρίζουν σπίτι αναμεταδίδουν με λεπτομέρειες όλη την ημέρα τους. Αν κάτι σας θυμίζει όμως τότε προφανώς τα παιδιά σας είναι στην κατηγορία εκείνων που θεωρούν το σχολείο προσωπική τους υπόθεση και δε μοιράζονται λεπτομέρειες, ή απλά ο τρόπος που πέφτει αυτή η ερώτηση είναι τόσο γενικός και αόριστος που πραγματικά δεν έχουν τι να πουν, ενώ κατά τα άλλα θα ήταν πρόθυμα!
STAY CONNECTED WITH US