Πρωτο ραντεβού : τι φοβόμαστε και τι να περιμένουμε

Τι να περιμένω και τι στα αλήθεια φοβάμαι;
Είναι η πρώτη φορά που σκέφτεσαι να απευθυνθείς σε ψυχολόγο; Το έχεις σκεφτεί ήδη πολλές φορές όμως ποτέ δεν κατάφερες να κάνεις αυτό το πρώτο τηλεφώνημα ; Καταρχήν, μπορείς να ηρεμήσεις γιατί το άγχος που βιώνεις είναι απόλυτα φυσιολογικό! Ο κάθε άνθρωπος νιώθει σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό αβεβαιότητα απέναντι σε άγνωστες προς αυτόν καταστάσεις.
Σκεφτόμαστε συχνά να πάω σε ένα ψυχολόγο, αλλά δύσκολα κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα.... Συνήθως παλεύουμε με σκέψεις αμφιθυμίας : θέλω / δεν θέλω, είμαι έτοιμος/η, ή προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε την ανάγκη μας λέγοντας : Θα το λύσω μόνος μου, Δεν χρειάζομαι βοήθεια, Θα τα καταφέρω μόνος! Ενώ άλλοτε μπορεί να είναι απλώς ένας τρόπος να αναβάλουμε , για ακόμη μια φορά να αντιμετωπίσουμε κάποια θέματα ζωής που μας δυσκολεύουν...
Επίσης συχνά λέμε στον εαυτό μας : έχω τους φίλους μου να μιλήσω και την οικογένειά μου τι να τον κάνω τον ψυχολόγο;
Πολύ σωστά σκεφτόμαστε ότι η οικογένεια και οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί στην ζωής. Ωστόσο ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής είναι ειδικά καταρτισμένος και η δουλειά του είναι να σε βοηθήσει :
• να σκεφτείς πράγματα που δεν είχες σκεφτεί προηγουμένως,
• να σκεφτείς όσα έχεις στο μυαλό σου με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο
• να δεις τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά
• να ΄΄ταχτοποιήσεις΄΄ τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου και
• να απαλλαχθείς από δυσάρεστα συναισθήματα και συμπτώματα
Κάντε κλικ και εδώ : Δείτε επίσης και τους Μύθοι & Πραγματικότητα Δεν χρειάζομαι τον ψυχολόγο έχω τους φίλους και την οικογένειά μου
ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΦΟΒΟΙ ΕΙΝΑΙ ...
Είναι πιθανόν επίσης να διστάζουμε να πάμε σε έναν ψυχολόγο γιατί θεωρούμε ότι είναι ΄΄ντροπή΄΄ ή ΄΄ταμπού΄΄ ή ότι οι γύρω μου θα σκεφτούν ότι έχω πρόβλημα ή ότι είμαι ΄΄τρελός΄΄. Αυτές είναι συνήθως σκέψεις που ακούς συχνά ακόμη και από νέους ανθρώπους οι οποίοι όμως δε είχαν την τύχη να ενημερωθούν σωστά! Δυστυχώς στην Ελλάδα , μια κάπως συντηρητική ακόμη χώρα, ο θεσμός του ψυχολόγου είναι αρκετά παρεξηγημένος. Συνηθίζουμε να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο τι θα πει ή τι θα σκεφτεί ο ΄΄άλλος΄΄ παρά στις δικές μας επιθυμίες και επιλογές!
Τείνουμε να φροντίζουμε την υγεία μας όμως παραμελούμε σημαντικά τη ψυχική μας υγεία! Συμπεριφερόμαστε λες και δεν πρέπει να έχουμε αδυναμίες και τιμωρούμε τον εαυτό μας χωρίς λόγο!
Όπως όταν πονάμε σε κάποιο σημείο του σώματος μας απευθυνόμαστε στο εκάστοτε ειδικό, όπως για να φροντίσουμε το σώμα μας αθλούμαστε ή κάνουμε Yoga ή πηγαίνουμε σε έναν φυσιοθεραπευτή έτσι και όταν έχουμε πληγές στην ψυχή μας είναι σημαντικό να τις γιατρέψουμε απευθυνόμενοι σε έναν ψυχολόγο. Δεν χρειάζεται να τις υπομένουμε , να τιμωρούμε δηλαδή τον εαυτό μας με ψυχικό πόνο και να ελπίζουμε ότι αυτός θα φύγει από μόνος του. Είναι κρίμα ενώ υπάρχουν πλέον τρόποι να ανακουφιστούμε από τον ψυχικό πόνο να μην απευθυνθούμε σε έναν ψυχολόγο για να μας βοηθήσει. Επίσης είναι τοξικό για την υγεία μας να ζούμε και να κάνουμε επιλογές σκεπτόμενοι τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εμάς... Μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι της ζωής μας!
Οι σκέψεις λοιπόν αυτές αν και συνηθισμένες, συχνά εμποδίζουν το άτομο από το να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και να απαλλαχθεί από το βάρος των συμπτωμάτων του. Είναι η ανάγκη που έχουμε όλοι οι άνθρωποι να ελέγχουμε την ζωή μας ή να νομίζουμε ότι την ελέγχουμε και να θεωρούμε ότι το να ζητάμε βοήθεια αποτελεί πράξη αδυναμίας. Ο φόβος όμως πολύ συχνά μας εμποδίζει από τα απολαύσουμε την ζωή μας όπως μας αξίζει και όπως θα την θέλαμε πραγματικά!
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ
Εφόσον λοιπόν έχεις βάλει στην άκρη έστω και για λίγο αυτές τις αρνητικές σκέψεις και τις αμφιθυμίες σου ανήκεις στους δυνατούς που έχουν καταφέρει να πάρουν αυτό το πρώτο τηλεφώνημα για να ορίσουν το πρώτο ραντεβού! Μπράβο σου! Στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία δεν χρειάζεται να δώσεις περισσότερες πληροφορίες από όσες εσύ επιθυμείς , το ονοματεπώνυμό σου, το τηλέφωνο επικοινωνίας και οι ώρες διαθεσιμότητάς σου είναι συνήθως αρκετά στοιχεία. Πολλές φορές είναι βοηθητικό για τον θεραπευτή να ενημερώσεις για τον λόγο για τον οποίο επιθυμείς να κλείσετε ραντεβού , αυτός μπορεί να ποικίλει από προβλήματα στην συζυγική ή συντροφική σχέση μέχρι κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικά συμπτώματα , άγχος, δυσάρεστα συναισθήματα , πένθος , χωρισμός αλλά και απώλεια υγείας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε ταλαιπωρεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα (προβλήματα ) θυμίσου λένε συνήθως την αλήθεια!
Μην διστάσεις επίσης να κάνεις οποιαδήποτε ερώτηση σε απασχολεί όπως πχ για το πόσο θα διαρκέσει η συνάντηση.
ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Θέλει πραγματικά θάρρος να μιλήσεις για τα προβλήματα σου σε κάποιον άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή προς εσένα άνθρωπο ακόμη και αν αυτός είναι ο ψυχολόγος. Το κλίμα εχεμύθειας , κατανόησης και αποδοχής από πλευράς θεραπευτή συνήθως διευκολύνει τον θεραπευόμενο να ανοιχτεί. Ο ψυχολόγος ενισχύει την δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ο θεραπευόμενος μπορεί να ανθίσει ευκολότερα! Η πρώτη συνάντηση είναι συνήθως διερευνητική και για τις δύο πλευρές. Δεν είσαι υποχρεωμένος να μιλήσεις για πράγματα για τα οποία δεν θες και μπορείς αν δυσκολεύεσαι να το εκφράσεις αυτό στον ψυχολόγο σου. Είναι πολύ διευκολυντικό να δώσεις στον θεραπευτή σου να καταλάβει πως αισθάνεσαι. Στην πρώτη γνωριμία με τον θεραπευτή συνήθως θα αναφερθείς στους λόγους που σε έκαναν να απευθυνθείς στον ψυχολόγο και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις. Εφόσον αποφασίσετε να συνεργαστείτε ο θεραπευτής θα σου εξηγήσει τον τρόπο δουλειάς του και θα σου προτείνει ένα πλάνο δράσης που θεωρεί ότι θα σας φανεί χρήσιμο και αποτελεσματικό. Θυμήσου ότι είναι σαν να έχεις αποφασίσει να ανοίξεις μια καινούρια πόρτα στην ζωή σου, να κάνεις μια καινούρια αρχή. Όταν πρωτοανοίγεις μια καινούρια πόρτα έχεις συνήθως μεγάλη αγωνία , περιέργεια και ανυπομονησία να κοιτάξεις τι υπάρχει μέσα, κάποιες φορές μάλιστα και φόβο! Θέλει όμως χρόνο για να βιώσεις αυτή την νέα εμπειρία. Είναι σαν ένα ταξίδι που μόλις ξεκινά και συ πρέπει να φτιάξεις την βαλίτσα, ποτέ δεν θα είσαι σίγουρος αν έχεις πάρει μαζί σου όλα όσα χρειάζεσαι παρά μόνο όταν φτάσεις στον προορισμό σου! Μαζί με το θεραπευτή λοιπόν θα προσπαθήσετε να κατανοήσετε το πρόβλημα και να δώσετε λύση , ανακαλύπτοντας καινούριους τρόπους και αναθεωρώντας τους παλιούς!
ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥΘΕΝΑ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ;
Οι έρευνες αλλά και η εμπειρία έχει δείξει ότι η ψυχοθεραπεία βοηθάει αποτελεσματικά :
• στην επίλυση και διαχείριση των προβλημάτων
• στην εξασθένιση των συμπτωμάτων.
• Στην μείωση των αρνητικών σκέψεων , του άγχους και των ψυχοσωματικών
Βελτιώνει επίσης :
• την καθημερινότητα του ανθρώπου
• την σχέση με τον εαυτό
• την σχέση με τον σύντροφο, με τα παιδιά, με τους φίλους
Μην αφηνει λοιπόν τον φόβο σου να σε εμποδίσει να αλλάξεις!
Θυμήσου ότι ίσως η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι και ένα από τα ομορφότερα δώρα που έχεις προσφέρει ποτέ στον εαυτό σου!
- Πληροφορίες
- Γράφτηκε από: eva
Εγγραφείτε στο newsletter