Μύθοι & Πραγματικότητα #2 Όσοι άνθρωποι πάνε σε ψυχολόγο είναι ΄΄τρελοί΄΄ ή ΄΄αδύναμοι΄΄

Σκέψεις όπως : Δεν τα κατάφερα μόνος μου! Πρέπει να τα καταφέρω μόνος, μπορώ! Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με εμένα! Γιατί διαφέρω τόσο απο τους ανρώπους γύρω μου; γιατί δεν τα καταφέρνω μόνος όπως οι άλλοι; Αν πάω σε ψυχολόγο θα με πουν τρελό στα σίγουρα! Σκέψεις λοιπόν σαν και αυτές είναι πολύ συνηθισμένες στους ανθρώπους. Τις ακούμε πολύ συχνά να μας τις εκμυστυρεύονται οι θεραπευόμενοί μας όταν πια νιώσουν ασφάλεια και σιγουρια. Απο την μια είναι κατανοητό να φοβούνται κατι το οποίο τους είναι τελείως άγνωστο απο την άλλη όμως αυτές οι σκέψεις είναι που τους αποτρέπουν απο το να βοηθήσουν όπως θα έπρεπε τον εαυτό τους και τους εμποδίζουν απο το να έχουν μια ευτυχισμένη και με ποιότητα ζωή.
Δεν είναι καθόλου περίεργο βέβαια πως όλοι μας κουβαλάμε μέσα μας τέτοιες μικρές επικριτικές φωνές που μας λένε συνεχώς οτι πρέπει να ειμαστε τέλειοι, δυνατοί , πολυτάλαντοι και να μη απουγχάνουμε ποτέ! Είναι το mentalite της εποχής! Είναι η νοοτροπία που λέει οτι πρέπει να είμαι συνεχώς δυνατός και να μπορώ τα πάντα. Λες και η ζωή ειναι ένας αγώνας. Όμως ειναι απολύτως φυσιολογικό να μην μπορείς τα πάντα και να υπάρξουν στιγμές στην ζωή σου που θα νιώθεις αδύναμος. Είσαι άνθρωπος και όσο τέλειος και αν εισαι πλασμένος είναι πολυ πιθανό και απόλυτα φυσιολογικό να χρειαστείς κάποια στιγμή βοήθεια. Μάθε να την ζητάς χωρις να γενικεύεις και να φαντάζεσαι οτι όλοι οι υπόλοιποι ΄΄ειναι μια χαρά΄΄. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός , με διαφορετικές εμπειρίες και διαφορετικές ιστορίες ζωής. Εστιάσου στην δική σου ζωή.
Στην Ελλάδα υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει ακόμα ίσως σε μκρότερο βαθμό σε πολλές περιπτώσεις το στίγμα σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας. Ενάντια σε όποιες προκαταλήψεις η φροντίδα του εαυτού και η ανάγκη του να ακούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας είτε αυτές είναι οργανικές είτε ψυχικές αποτελεί προτεραιότητα και αναγκαιότητα.
Ο σεβασμός του ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, το δικαίωμα δηλαδή να αποφασίζει ο ίδιος για τον εαυτό του αποτελεί από την άλλη υποχρέωσή των θεραπευτών και των ειδικών της ψυχικής υγείας
Συχνά λοιπόν οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι πρέπει να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους ,ότι πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι και δεν υπάρχει λόγος να στραφούν σε κάποιον θεραπευτή που μπορεί να τους φανεί χρήσιμος. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει επειδή φοβούνται. Άλλες πάλι επειδή θεωρο ύν ότι είναι αδύναμοι αν δεν τα καταφέρουν μόνοι τους, νιώθουν ενοχές και κατηγορούν τον εαυτό τους, νιώθουν ότι έχουν αποτύχει ή προσπαθούν να μειώσουν την σημαντικότητα του προβλήματος τους. Όπως όταν πονάμε σε κάποιο σημείο του σώματος μας απευθυνόμαστε στο εκάστοτε ειδικό, όπως για να φροντίσουμε το σώμα μας αθλούμαστε ή κάνουμε Yoga ή πηγαίνουμε σε έναν φυσιοθεραπετή έτσι και όταν έχουμε πληγές στην ψυχή μας είναι σημαντικό να τις γιατρέψουμε.Μια απλοποιημένη απάντηση θα ήταν ότι όπως ακριβώς δεν νιώθεις αποτυχημένος αν δεν καταφέρεις να διορθώσεις από μόνο σου το αυτοκίνητο σου, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για όσους αποφασίζουν να ξεκινήσουν συνεδρίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής.
Το βήμα του να ζητήσεις βοήθεια αποτελεί από μόνο του ένδειξη δύναμης και σε καμία περίπτωση ένδειξη παθητικότητας ή αδυναμίας.
Θυμήσου οτι δύναμη είναι να γνωρίζεις και να αποδέχεσαι τις αδυναμίες σου
- Πληροφορίες
- Γράφτηκε από: eva
Εγγραφείτε στο newsletter