Τι είναι τα ψυχοσωματικά προβλήματα ; 

Το σώμα και το συναίσθημα συνδέονται μεταξύ τους με τρόπους αλληλεπιδραστικούς. Τα συναισθήματα του θυμού, του άγχους , της θλίψης , της χαράς , του φόβου αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες βιολογικές αντιδράσεις.

Ο νους, το σώμα και το συναίσθημα επικοινωνούν μεταξύ τους.

 

Όταν λοιπόν δεν διαχειριζόμαστε σωστά τα συναισθήματα μας, όταν τα αγνοούμε, όταν προσπαθούμε να τα ακυρώσουμε και να τα πνίξουμε τότε εκείνα σωματοποιούνται και βρίσκουν την ευκαιρία να εκφραστούν ως ψυχοσωματικά συμπτώματα τα οποία μπορεί να μας ταλαιπωρούν αρκετά.

Πονοκέφαλοι που δεν υποχωρούν, στομαχικές διαταραχές, έλκη, δερματικές παθήσεις και άλλες σωματικές αντιδράσεις είναι πολύ πιθανόν να κρύβουν από πίσω τους συναισθηματικά μπλοκαρίσματα.

Γιατί συμβαίνει αυτο;

Ο οργανισμός μας είναι ένα σύνθετο εργαλείο. Η ψυχική, συναισθηματική και σωματική ισορροπία λειτουργούν ως ένα σύνολο.

Όταν εμφανίζουμε κάποια σωματικά συμπτώματα τότε σημαίνει οτι το σώμα μας σωματοποιεί  συναισθήματα που δεν εκτονώνονται με άλλο τρόπο.

Άνθρωποι που βιώνου έντονο άγχος πχ μπορεί να αρρωσταίνουν πολύ συχνά ή να έχουν συνεχώς μια αίσθηση κόπωσης , αδιαθεσία και πονοκεφάλους. Το σώμα τους δηλαδή μεταφράζει με αυτούς τους τρόπους τα  καταπιεσμένα και δυσάρεστα συναισθήματα που έχουν αποθηκεύση απο καιρό.

Έτσι ένα ''θυμωμένο στομάχι'' και ένας κουρασμένος απο το στρες θυροειδής μεταφέρουν συνήθως ένα κρυφό μήνυμα : Άκουσε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, σταμάτα να κλείνεις και αποθηκεύεις τα συναισθηματα σου γιατί μαλλον οι αποθηκες έχουν γεμίσει και είναι έτοιμες να εκραγούν!

 Το σίγουρο είναι πως όσο πιο έντονα είναι τα συναισθήματα, οι ανάγκες και οι επιθυμίες που  παραμένουν ανέκφραστες, τόσο βαθύτερα τα χνάρια που αφήνουν μέσα μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ακούγοντας λοιπόν το σώμα μας μπορούμε να το θεραπεύσουμε αναζητώντας τις πολλαπλές αιτίες των συμπτωμάτων μέσα από την ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθερπαεία είναι ένας προτεινόμενος τρόπος για να δουλέψουμε γύρω απο το σωματοποιημένο σύμπτωμα και να το διερευνήσουμε. 

Πως μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία; 

Θυμίσου : όταν δεν μιλάει το στόμα, μιλάει το σώμα

Μέσα απο την ψυχοθεραπεία καθαρίζουμε τον οργανισμό μας απο τα κουβάρι των αραχνιασμένων πια συναισθημάτων που για χρόνια αποθηκεύαμε.

Καταφέρνουμε να δούμε βαθύτερα συναισθήματα που για χρόνια αποφεύγαμε και αγνοούσαμε.

΄΄Μαθαίνουμε΄΄ να βάζουμε όρια,  να λέμε περισσότερα όχι,   να βάζουμε σε προτεραιότητα των εαυτό μας χωρίς να νιώθουμε ενοχές. 

Και τα κυριότερα :

  • Ακούμε το σώμα μας, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας
  • Σταματάμε να είμαστε οι  αυστηροί κριτές του εαυτού μας!
Εγγραφείτε στο newsletter

Ενεργοποιήστε τη Javascript για να υποβάλετε αυτήν τη φόρμα